Voeding
Het proces van voeding dat loopt van inkoop tot consumptie, brengt risico’s met zich mee. Om de risico’s te vermijden of verminderen volgen we op Small Ones de hygiënecode voor kleine instellingen. Er zijn richtlijnen voor het bestellen, klaarmaken, bewaren en afvoeren van voeding.
Vaste en rustige eetmomenten
Wij hanteren vaste eettijden. Dit zorgt voor een herkenbaar ritme en dat levert de kinderen rust op. We eten samen aan tafel. Dit is gezellig en het zorgt voor een duidelijke eetmomenten. We nemen rustig de tijd om te eten en zorgen voor een fijne sfeer, maar we tafelen niet te lang. Onze pedagogische medewerkers geven het goede voorbeeld aan tafel. Zij eten samen met de kinderen, ze begeleiden de kinderen bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie. Onze pedagogische medewerkers bepalen wanneer het kind eet, het kind bepaalt uit een gezond voedingsaanbod wat het eet en hoeveel het daarvan eet. Wij dringen geen eten op.
Allergieën of andere individuele afspraken
Wij houden rekening met allergieën van kinderen. Er is ook ruimte om individuele afspraken te maken wanneer het noodzakelijk is om af te wijken van het voedingsbeleid, bijvoorbeeld bij een dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging.
Traktaties
Kinderen die iets te vieren hebben, bijvoorbeeld een verjaardag, afscheid of geboorte van een broertje of zusje, mogen trakteren. Onze voorkeur gaat uit naar een kleine, gezonde traktatie. Via www.gezondtrakteren.nl vindt u leuke uitdeeltips om inspiratie op te doen.
Dieet
Als uw kind een dieet volgt, zorgen wij dat hij/zij zich ook op het kinderdagverblijf aan zijn/haar dieet kan houden. Wij vragen ouders deze speciale voeding mee te geven. Verder vinden wij het belangrijk dat uw kind aan tafel zoveel mogelijk mee kan doen en niet in een uitzonderingspositie komt te staan. Het streven is dat de pedagogisch medewerker uw kind waar mogelijk alternatieven kan aanbieden.
Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar
Baby’s hebben een eigen voedingsschema. We sluiten zoveel als mogelijk aan op het voedingspatroon en ritme van thuis. We hebben verschillende soorten poedermelk in huis. Het is mogelijk om afgekolfde moedermelk mee te geven volgens richtlijnen (voorzien van naam, datum en gekoeld vervoerd). Wij zullen de borstvoeding volgens de richtlijnen bewaren en opwarmen in een flessenwarmer. Fruithapjes worden vers gemaakt.
Wij hanteren onderstaande aandachtspunten voor hun voeding.
Eten
(Eerste) hapjes
We starten met het geven van eerste hapjes in overleg met de ouders. Volgens de richtlijn Voeding en eetgedrag voor de Jeugdgezondheidszorg is dit tussen 4 en 6 maanden en geven we een paar lepeltjes per oefenmoment. We beginnen met de zogenaamde verse ‘oefenhapjes’, waarbij het eten goed is gepureerd of geprakt. Zodra kinderen hapjes krijgen, laten we ze de mondmotoriek oefenen met een (ondiep, plastic) lepeltje.
In overleg met de ouders gaan we na de leeftijd van 6 maanden de opvolgmelk steeds meer vervangen en gaat het kind steeds meer vaste voeding eten.
We laten de kinderen wennen aan veel soorten goed geprakt fruit, eventueel aangelengd met wat kooknat of water. We bieden bij dit fruithapje nog geen combinaties van verschillende soorten fruit aan. Het kind leert dan eerst wennen aan alle losse smaken. Zo leert hij die in pure vorm herkennen en waarderen en dat is beter voor zijn smaakontwikkeling. Naarmate het kind beter kan happen, zal het stukjes vers fruit krijgen of een combinatie van deels fijngeprakt met wat stukjes erbij.
Aan een zachte smaak went een kind makkelijker. Het fruit waarmee we beginnen is bijvoorbeeld peer, appel, banaan, meloen en perzik.
Vanaf 8 maanden bieden we in overleg met ouders een beetje halfvolle of magere yoghurt aan.
Brood en broodbeleg
We besmeren het brood altijd met een beetje zachte (dieet)margarine uit een kuipje, hierin zitten veel onverzadigde (goede) vetten. Meer beleg dan margarine hoeft niet. Gebruiken we toch meer beleg dan bieden we beleg aan uit de schijf van vijf.
Wij geven kinderen tot en met 12 maanden geen honing. Honing kan besmet zijn met een bacterie waar jonge kinderen erg ziek van kunnen worden.
Drinken
Melkvoeding
Met de ouders is besproken of hun kind borstvoeding of flesvoeding krijgt. De afgekolfde borstvoeding leveren ouders voldoende gekoeld of ingevroren (in kleine porties) af op het kinderdagverblijf. Voorzien van een sticker met naam en datum.
Ouders leveren geen klaargemaakte flesvoeding aan. Tijdens het vervoer, ook in een koeltas, kan de flesvoeding namelijk niet voldoende koud worden bewaard.
Vanaf de leeftijd van 6 maanden tot 12 maanden krijgt een kind opvolgmelk. Het kind krijgt nog geen gewone melk tot hij 12 maanden is. Daarin zitten te weinig ijzer en goede vetten en te veel eiwit.
Ander drinken
Naast borstvoeding of opvolgmelk krijgen kinderen ouder dan 6 maanden water of lauwe groene of zwarte thee (met vruchtensmaakje) zonder suiker. We zorgen dat de thee voldoende is afgekoeld of mengen de thee met koud water zodat deze niet te warm is. De hoeveelheid cafeïne in thee is zo laag dat het niet schadelijk is voor jonge kinderen als ze er een paar kopjes van drinken.
Wij bieden geen met suiker gezoete dranken of vruchtensap aan. Hetzelfde geldt voor limonadesiroop of diksap. Deze dranken bevatten veel calorieën en suikers en dit vergroot de kans op overgewicht en tandbederf.
Bij voorkeur gaat het kind vanaf 8 maanden oefenen met het drinken uit een (plastic) beker. Dat is beter voor de mondmotoriek dan een beker met een tuit. Een kind hoeft bij ons de beker niet helemaal leeg te drinken. Als een kind de beker niet leegdrinkt, heeft hij simpelweg geen dorst. Wij stimuleren kinderen wel om op één moment te drinken.
Voedingsaanbod voor kinderen vanaf 1 jaar
Voor kinderen vanaf 1 jaar is het uitgangspunt dat er voornamelijk Schijf van Vijf producten worden aangeboden zodat er een gezond en gevarieerd aanbod is. Alleen voor op brood (zoet beleg) en rond 17.00 uur (klein koekje) bieden we producten buiten de Schijf van Vijf aan. Tijdens feestdagen of bijzonder gelegenheden kunnen we van dit voedingsaanbod afwijken.
Wij hanteren onderstaande algemene uitgangspunten:
Wij geven water
Wij geven de kinderen water (met soms een schijfje sinaasappel of ander fruit). Daarnaast bieden we lauwe (vruchten)thee zonder suiker aan. Wij bieden geen limonadesiroop of diksap aan. Limonadesiroop en diksap bevatten veel calorieën en suikers en dit vergroot de kans op overgewicht en tandbederf.
Smeersel
Kinderen tot 4 jaar kunnen het beste (dieet)margarine eten. In (dieet)margarine zitten vooral goede vetten, die kinderen in hun eerste levensjaren hard nodig hebben.
Vooral Schijf van Vijf beleg
Als beleg bieden wij vooral Schijf van Vijf producten aan voor op brood. Daarnaast bieden we een paar producten voor op brood aan die niet in de Schijf van Vijf staan (zoet beleg). Wij zorgen ervoor dat het beleg mager is en niet te veel calorieën en ongezonde vetten bevat. Ook letten we op de hoeveelheid suiker en zout.
Geen gewone kaas en smeerkaas
Wij bieden tot 4 jaar geen gewone (harde) kaas en smeerkaas aan. Hier zit namelijk veel zout in. Als alternatief geven we (light)zuivelspread, cottage cheese of smeerkaas kids.
Geen (smeer)leverworst
Wij bieden geen (smeer)leverworst aan. In (smeer)leverworst zit namelijk veel vitamine A. Het kan schadelijk zijn als een kind structureel teveel vitamine A binnenkrijgt. Aangezien het kind thuis al (smeer)leverworst zou kunnen krijgen, bieden wij uit voorzorg geen (smeer)leverworst aan. Als alternatief kan vegetarische smeerworst gegeven worden.
Geen rauw vlees
Wij geven kinderen geen producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Wij geven ook geen rauwe of voorverpakte gerookte vis. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Notenpasta of pindakaas zonder suiker en zout
Als er een kind met een ernstige allergie voor pinda’s of noten in de groep zit, maken we hier specifieke afspraken over. Dit is in overleg met en goed bevonden door de ouders, en eventueel de behandelend arts van het kind.
Eet en drinkpatroon dagopvang
- 9.30 uur: Volkoren cracker/knäckebröd/krentenbrood met water en/of thee. Op de cracker doen we zuivelspread, cottage cheese of smeerkaas kids.
- 11.30 uur: Lunch, brood met hartig en zoet beleg en halfvolle melk of karnemelk
- 15.00 uur: Fruit en groenten met water en/of thee
- 17.00 uur :Koekje met water
Volg ons op:
Contact
Kinderdagverblijf Small OnesGloriantstraat, 1
1055 CS Amsterdam
020-8508090
info@small-ones.nl